Nervøs for din veninde efter et brud?

Kærlighed og roser

At slå op med en kæreste er en hård ting, som de færreste synes er fornøjeligt. Nogen mennesker er dog bedre til at takle et brud end andre. For nogen er det rigtig hårdt, og det får deres selvtillid helt i bund, og i værste tilfælde kan det endda få nogle piger til at få en spiseforstyrrelse. Det er her, at man som veninde skal være opmærksom på, om der er nogle tegn på en spiseforstyrrelse eller om det bare er almindelig sorg. Hvis spiseforstyrrelsen er tilfældet, er det vigtigt, at veninden bliver sent i behandling. Her skal der et professionelt sted på banen, eksempelvis Kildehøj Privathospital. 

Et brud er hårdt!

Det er ikke nemt at komme igennem et brud, og det kan være rigtig hårdt for de involverede personer. Nogle piger har et meget lavt selvværd, og selv det mindste kan skubbe dem ud over kanten. En spiseforstyrrelse handler rent faktisk ikke om mad, men om følelser – maden, kosten og kropsidealerne er blot et middel til at få kontrol over deres liv. Hvis man først har fået en spiseforstyrrelse, er det rigtigt svært at komme af med den igen, da det sætter ar på sjælen. Jo tidligere man opdager det, jo lettere er det at behandle den syge. Problemet er, at den syge ofte har svært ved at erkende og indse, at de rent faktisk er syge. Derfor er det vigtigt, at omgangskredsen er opmærksomme, da det er dem, der må træde til.

Hold øje!

Som veninde har man et ansvar over for sine veninder, man har et ansvar for at skulle passe på hinanden. Dette inkluderer især svære perioder i hinandens liv. Det kan dog være svært at spotte en spiseforstyrrelse af flere årsager:

  • For det første er folk med spiseforstyrrelse yderst dygtige til at gemme og skjule det for andre folk. Derfor skal man være ekstra opmærksom, hvis man har bare den mindste mistanke om en eventuel spiseforstyrrelse.
  • For det andet er det endnu sværere at se tegnene på en spiseforstyrrelse, når den kommer midt i en sorgperiode. Ofte når man er midt i et brud, mister man naturligt sin appetit, man har bare lyst til at blive i sengen, etc. Dette er alle ting, der kan få en til at gå ned i vægt også uden, at det er en spiseforstyrrelse. Derfor skal man være meget opmærksom på ens venindes adfærd.

Nogen synes, at det er over stregen at “overvåge” sin veninde, men at holde øje med ens venindes ve og vel, er egentlig bare at elske sin veninde – og det er der bestemt ikke noget galt i. Det er vigtigt at være der for hinanden, og især når ens veninde er i sorg.

Relaterede indlæg